Spring naar content

Dag van de mantelzorg: “Zorgen doen we samen”

Vandaag (10 november) is het de Dag van de Mantelzorg. Tijd om alle geweldige mantelzorgers in het zonnetje te zetten, zoals Natasja Sewdihal. “Ik wil mijn moeder helpen om op de best mogelijke manier oud te worden.”

De 30-jarige Natasja Sewdihal uit Hoorn heeft een drukke fulltime baan. Daarnaast is ze mantelzorger van haar moeder. “Vorig jaar kreeg mijn moeder buikklachten. Ze moest met spoed geopereerd worden. Ze is inmiddels hersteld van de operatie, maar helaas is ze nog niet de oude. Daarom zorg ik voor haar, samen met mijn 22-jarige broer die nog thuis woont. We koken, doen haar administratie en allerlei andere klussen. Ook ga ik mee naar doktersafspraken. Verder ben ik bezig haar huis op te ruimen, zodat ze meer rust krijgt in haar hoofd.”

Elke dag heeft ze contact met haar broer over hun moeder. “Daarnaast probeer ik elk weekend bij haar te zijn”, vertelt Natasja, die samen met haar man heeft besloten om binnenkort bij haar moeder in te trekken. “Dan zijn we dichtbij. Het is een grote stap, maar we gaan een jaar kijken hoe het gaat.”

Dankbaar
Zorgen voor een naaste kan veel impact hebben op je leven. Dat ervaart ook Natasja. “Als mijn moeder belt, dan sta ik meteen klaar. Daarbij vergeet ik mezelf soms. Maar ik doe het met liefde. Mijn moeder was altijd heel zorgzaam voor mij en mijn broertje. Ze deed alles voor ons. Nu zorgen wij voor haar. Ik ben dankbaar dat ik dit kan doen. Heel veel mensen hebben geen moeder meer, ik gelukkig wel. Ik wil haar helpen om op de best mogelijke manier oud te worden. En als ik daarbij hulp nodig heb, dan weet ik dat ik aan de bel kan trekken. Bijvoorbeeld bij de gemeente of bij Omring.”

Liefdevol en professioneel
“We zijn heel blij met Natasja, en al die andere mantelzorgers”, reageert Frido Kraanen van de Raad van Bestuur Omring en Vrijwaard. “Mantelzorgers zijn enorm waardevol, met de liefdevolle steun die ze aan hun naaste geven. Dat zie je ook bij Natasja en haar moeder. Maar als mantelzorger hoef je het niet alleen te doen! Als Omring zijn wij er om professionele zorg en ondersteuning te bieden.”

Samenwerking is voor Frido Kraanen het sleutelwoord. “We willen nog meer samenwerken met cliënten, mantelzorgers en alle betrokken partijen rondom een cliënt. Zo kunnen we de beste zorg bieden aan onze cliënten, en tegelijkertijd de mantelzorger met zorg ontzorgen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van thuiszorg of mantelzorgbegeleiding vanuit de thuisbegeleiding van Omring. En lukt thuis wonen niet meer? Dan kunnen we jouw naaste op één van onze Omring- of Vrijwaardlocaties met liefde verzorgen. Ook in de Omringwinkel kun je als mantelzorger terecht, onder andere voor hulpmiddelen en advies.”

Zorgen doen we samen
Vandaag, op de Dag van de Mantelzorg, willen Omring en Vrijwaard graag alle mantelzorgers in het zonnetje zetten. “Mantelzorgers, bedankt voor alles wat jullie doen”, besluit Frido Kraanen. “Jullie liefdevolle steun en onze liefdevolle professionaliteit, dat versterkt elkaar enorm.”

Natasja sluit zich hierbij aan. “Dank je wel dat je dit doet voor jouw geliefde, of soms zelfs voor een onbekende die een plekje krijgt in jouw hart. Zorgmedewerkers, mantelzorgers, vrijwilligers: zorgen doen we samen!”

Dinsdag 23 november organiseert Omring een digitale bijeenkomst voor mantelzorgers die u thuis in de huiskamer kunt bijwonen. Meer informatie vindt u omring.nl/mantelzorgbijeenkomst

Scroll naar boven
X