Spring naar content

"Ik zie het niet als werk, maar als iets mooi dat ik kan doen"

Eefje Luijf, verzorgende IG en activiteitenbegeleider

Eefje Luijff

Eefje Luijf werkt sinds 2008 bij Vrijwaard. Ze werkt 3 tot 10 uur per week als verzorgende IG-activiteitenbegeleider bij locatie Lyceumhof en daarnaast is ze docent Omgangskunde bij de zorgafdeling van het ROC Kop van Noord-Holland.

Loopbaan

Tot 2013 was Eefje invalkracht-activiteitenbegeleider, eerst in locatie Ten Anker en daarna kwam locatie Prinses Margriet er ook bij. Met een achtergrond in maatschappelijk werk was het niet haar intentie om de zorg in gaan. Echter, het voorstel van Vrijwaard om de opleiding tot verzorgende IG te doen was het beste advies dat ze kon krijgen. Zelf had ze nooit kunnen bedenken dat het werk van verzorgende IG zo goed bij haar zou passen. ”Wát een verrijking is het voor mij geweest, zowel professioneel als persoonlijk. Als activiteitenbegeleider had ik al veel contact met mensen. Het begeleidingsproces van een cliënt is na het behalen van de opleiding alleen maar gaan groeien. In combinatie met mijn achtergrond als activiteitenbegeleider geeft mij dit meer diepgang. Je begeleidt de cliënten van a tot z.”

Mensen zien zoals ze zijn

Eefje over haar werk als verzorgende IG: “Je ziet de naakte waarheid. De mensen die je verzorgt geven zich letterlijk en figuurlijk aan je bloot. Ze vertellen je van alles: je hoort verschrikkelijke verhalen, maar ook mooie dingen zoals de geboorte van een achterkleinkind. In dit werk zie en hoor je veel, je bent ook de ogen en oren van de arts die er niet altijd kan zijn. De meest dankbare taak van een verzorgende IG vind ik stervensbegeleiding. De meeste mensen die in Lyceumhof komen wonen sterven hier uiteindelijk ook. Zorgen doe je met je hart. Iedereen, ongeacht wie en hoe ze zijn, verdient liefde en warmte tot aan het einde.“

De dag als verzorgende IG

Wanneer Eefje een dagdienst werkt, start ze rond 7.30 uur in de ochtend. Eefje: “Eerst neem je de overdracht door en de agenda van die dag. Dan ga je naar de eerste cliënt voor de zorg. De ene persoon verzorg je alleen, bij een ander doe je de zorg samen met een cliëntondersteuner of een stagiair. Je ziet meteen hoe iemand die nacht heeft geslapen en daar houden we rekening mee. Cliënten die slecht hebben geslapen laten we nog even liggen. Iedereen heeft een eigen dagritme. Zodra iedereen uit bed is, zorgen we voor hun ontbijt. Daarna lees ik de krant voor of we doen een andere activiteit, afhankelijk van hoe de dag gaat. In de ochtend is er ook tijd nodig voor de huishoudelijke taken. Het streven is dat wij sommige taken samen met de cliënten doen. Denk bijvoorbeeld aan het opvouwen van de was of het schillen van de aardappelen. Elke dag is weer anders. Tegen de middag starten wij alweer met de lunch, meestal maak ik dan iets extra’s om de cliënten te verwennen. Daarna moet er nog ruimte zijn om administratieve taken te verrichten en de avonddienst komt er alweer aan.

 

Werken, leren en doceren

Werken en leren als verzorgende IG is een pittig traject. Eefje: “Dat doe je niet even. Je werkt 28 uur en je gaat een dag per week naar school. Je mag echt trots op jezelf zijn wanneer je je diploma hebt gehaald.”
Vrij snel na het afronden van de opleiding tot verzorgende IG ging Eefje opnieuw de schoolbanken in om een docentenopleiding te volgen. Ze had toen net een contract voor 28-32 uur bij Vrijwaard op zak en voelde zich bezwaard om dit aan te geven. Maar het was geen enkel punt om minder uren te gaan werken. Nu staat Eefje ook voor de klas. Werken als verzorgende IG en lesgeven aan toekomstige helpende zorg en welzijn, verzorgenden IG en verpleegkundigen is voor haar een prachtige combinatie. Het een vult het ander goed aan. Zo vertelt ze als docent de leerlingen veel over haar ervaringen als verzorgende IG. Wat ze in de praktijk meemaakt, kan ze als een casus voorleggen. Anderzijds sluit het docentschap weer goed aan bij de begeleiding van stagiaires op de werkvloer bij Vrijwaard. Bij vragen over opdrachten bijvoorbeeld of over hoe het digitale systeem van Vrijwaard werkt.

‘’Mensen vragen mij wel eens waarom ik mijn baan als verzorgende IG-activiteitenbelegeider bij Vrijwaard niet opzeg, maar daar denk ik niet over. Deze baan voelt niet als werk, maar als iets moois dat ik kan doen. Bij Vrijwaard heb ik het gevoel dat er goed naar me wordt geluisterd wanneer ik iets aangeef. De lijnen zijn kort, zodat er snel actie wordt ondernomen. We hebben het hier goed.“

Updates coronavirus 2022

Description text

Scroll naar boven
X